· 

E-nummers

 

Je ziet ze staan op je etiketten met namen die je met moeite kan uitspreken. Maar betekenen die nu?

 

In 1962 werd de eerste E-classificatie opgesteld om de consumenten te beschermen tegen voeding-gerelateerde risico’s. Heden de dag is de lijst uitgebreid met 316 natuurlijke, maar ook kunstmatige stoffen en worden deze opgedeeld in volgende groepen:

 

·         E100-199 : Kleurstoffen

 

·         E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

 

·         E300-399 : Antioxidanten

 

·         E400-499 : Emulgatoren

 

·         E500-599 : Diverse additieven

 

·         E600-699 : Smaakversterkers

 

·         E700-799 : Conserveermiddelen

 

 

In theorie zijn alle E-nummers veilig, want dat is wat wordt verteld door de EFSA, de Europese voedselautoriteit. Maar als dit zo veilig bleek te zijn, dan diende de lijst nooit aangepast/geüpdatet te worden. Inmiddels zijn er E-nummers verboden die vroeger ook zogenaamd veilig waren.

 

Het is natuurlijk zo dat niet alle E-nummers gevaarlijk of onveilig zijn want er zijn ook E-nummers voor vitamine C (E300), Curcumine (E100) en zuurstof (E948).

 

In België is het boek “wat zit er in uw eten” worden de e-nummers onderverdeeld in veilig en best te vermijden om je gezondheid ten goede te komen. Wil je een snelle weergave kun je de applicatie “E-nummers” downloaden of de website www.evrijeproducten.nl raadplegen.

 

Maar lijk het jou niet vreemd dat wij allerlei, in de fabriek, gemaakte stoffen nodig hebben onze voeding te maken? Ik verkies daarom puur natuur, verse groenten en fruit en eet zo dicht mogelijk wat moeder natuur ons te bieden heeft.