· 

Gezond Zout

 

De scheikundige naam voor (keuken)zout is natriumchloride (NaCI). Zout bestaat uit kristallen die aan elkaar verbonden zijn.

 

In de oudheid werd zout aanzien als een goddelijk product en stamp af van het Keltische woord “heilig” daar men vroeger het zout gebruikte als betaalmiddel. De Kelten waren de 1ste die dit als betaal- en ruilmiddel gebruikte. Door het opstellen van diverse handelsroutes namen De romeinen namen de term “het witte goud” over om hun soldaten uit te betalen, Het woord salaris stamp af van het woord “salarium” die zoutrantsoen betekend.

 

Zout wordt al eeuwenlang gebruikt om onze voeding op smaak te brengen, maar ook te bewaren. Echter gebruiken we heden de dag maar de helft van het zout die we toen gebruikte omdat wij nu onze koelkast en diepvries kunnen gebruiken om voeding te bewaren.

 

Nu al jarenlang (sinds de jaren 70) worden we gewezen op de gevaren van zout en volgens voedingsexperts zou teveel zout hart- en vaatziekten in de hand werken.

 

Zout wordt aanzien als een gif heden de dag, terwijl zout een natuurlijk product is en essentiële gezondheidsvoordelen biedt:

 

·         natuurlijk zout bevat essentiële mineralen als ijzer, zink en kalium

 

·         zout zorgt ervoor dat de bloeddruk geregeld en in stand gehouden wordt

 

·         ons zenuwstelsel heeft baat bij de inname van zout; het draagt bij aan de groei van de hersenen en ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties. Dit alles vanwege de aanmaak van enzymen, die zorgen voor het creatieve denken en het lange termijn plannen

 

·         zout stimuleert de stofwisseling en spijsvertering

 

·         het zorgt voor een goede hormoonhuishouding; denk aan hormonen als cortisol, testosteron en oestrogeen

 

·         zout is goed voor de mond en keel en kan als oplossing in heet water worden gebruikt bij keelpijn

 

·         zout werkt zuiverend voor de huid

 

 

Zout is zout, toch…? Dat zou je denken, maar dit is niet het geval. Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten zout bestaan. Ze verschillen in smaak en textuur. Ook verschilt het gehalte aan mineralen en het natrium- gehalte.

 

Ik verkies 2 types zout om onze gezondheid bij te staan, namelijk Keltisch zeezout of Himalaya zout.

 

Keltisch zout wordt vandaag de dag met de hand geoogst op Keltische wijze in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Hier komt geen machinale bewerking aan te pas. Dit gebeurt op dezelfde manier als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. De samenstelling van de kleibodem heeft een zuiverende werking en zorgt voor de grijze kleur.

 

Keltisch zout bevat 2x zoveel magnesium dan Himalaya zout dit onze bloeddruk doet dalen. Deze gebruik ik om maaltijden op mee te smaak te brengen.

 

Himalaya zout wordt geoogst uit oude landmijnen waar het zout terecht is gekomen in tijden dat er minder vervuiling in de zee zat. Het Himalayazout is roze van kleur en is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het heeft dus niks met de Himalaya gebergte te maken. De roze kleur komt omdat er in het zout een ijzeratoom zit ingebouwd.

 

Himalaya zout bevat meer natrium die onze bloeddruk doet stijgen. Hierdoor gebruik ik deze als energiebooster bij start van een nieuwe dag of als pre-workout om een training aan te vangen.