Hooikoorts

 

Iedereen wordt vrolijk van de lente. Echter 20 % van de bevolking krijgt last van hooikoorts tijdens de lente of voorzomer. Spijtig genoeg behoor ikzelf ook tot die 20 % en bezorgen prikkelende pollen van bomen, planten en grassen me letterlijk de lentekriebels. Nu genoeg met die lopende neus en waterige ogen, tijd om een oplossing te voorzien!

 

Ik moet het niet onder stoelen of banken steken dat ik een voorstander ben om op natuurlijke wijze remedies of middeltjes te zoeken die kwaaltjes, allergieën kunnen bestrijden zonder dat ons lichaam er extra wordt door belast.

 

Nu “wat is hooikoorts?” is de eerste vraag die me opkwam toen ik hieraan begon te schrijven. Hooikoorts zijn echte naam is allergische rhinitis (AR) en is een allergische reactie op het stuifmeel van de bepaalde grassen, planten of bomen die in bloei staan. De meeste bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op symptomen van hooikoorts.

 

De symptomen van hooikoorts kunnen lijken op die van een verkoudheid, namelijk

 

·         een lopende neus

 

·         niezen

 

·         waterige ogen

 

·         jeuk

 

·         keelpijn

 

·         vermoeidheid

 

De symptomen die we dagdagelijks ervaren worden opgewekt door het lichaamseigen stof histamine en leukotriënen. De stof histamine heeft diverse belangrijke functies. Zo draagt het prikkels over aan de hersenen, speelt het rol in ons maag-darmkanaal, reguleert het ons slaappatroon en afweersysteem. De leukotrieën spelen dan op hun beurt een rol in allergieën.

 

Nu allemaal leuk, maar hoe geraken we verlost van die hooikoorts? Laten we beginnen met preventief aan de slag te gaan door een gezond voedingspatroon te hanteren. We zoeken naar voedingspatroon die rijk is aan flavonoïden (antioxidanten). Die vindt je het meest terug in groeten en fruit zoals broccoli, knoflook, granaatappel en bosvruchten.

 

Vervolgens kun je gaan werken met rauwe, lokale honing die rechtstreeks van de imker komt doordat deze de aanmaak van histamine tegengaat.

 

Je kan werken met de kruiden scutellariae of quercetine. Deze bevatten beide flavonoïden. Scutellariae wordt in de Chinese geneeskunde als blussend kruid bij aandoeningen gezien. Terwijl quercetine vooral terug te vinden is in ui, knoflook of broccoli kun je dit ook als supplement gebruiken. Het best neem je dit product in complexvorm met andere bioflavonoïden en vitamine C.

 

Om je immuunsysteem te boosten kun je vitamine C inzetten. Ik verkies een minimale dosis van 1000 mg per dag. Als je verkiest om dit in een supplementvorm te nemen, raad ik je aan om te kiezen voor een natuurlijke vorm van vitamine C daar de synthetische vorm op langer termijn nierproblemen kan veroorzaken

 

Smeer kokosolie aan de binnenkant van neusvleugels, onder je ogen en aan je wimpers. Dit houdt pollen tegen de irritaties die ze opwekken en het ruikt nog lekker ook.

 

Enkele praktische tips voor doorheen de dag:

 

·         overdag en ’s avonds zijn er meer pollen in de lucht en dan blijf je beter binnen ’S morgens is het nog vochtig en dat heeft minder problemen

 

·         ga naar buiten als het net geregend heeft, dan zijn de meeste pollen uit de lucht

 

·         ga douchen voor het slapengaan, zo spoel je alle pollen van je af en slaap je rustiger

 

·         laat je was niet buiten drogen, maar binnen

 

·         doe je kledij niet uit in de slaapkamer, want kun je de doorheen de dag verzamelde pollen door de slaapkamer verspreiden