· 

Clean 15, Dirty 12

 

Iedere jaar wordt er een lijst weergegeven via het EWG (Environmental Working Group) om de consumenten te informeren over pesticides in onze voeding.

 

In deze lijst is genoemd “clean 15, dirty 12” waarbij 15 producten worden weergeven die het minste pesticides bevatten en 12 producten die het meeste pesticides bevatten als je deze koopt in de supermarkt.

 

Ga je deze ingrediënten halen op de markt of bij een biologische boer zullen de waarden van pesticides lager tot niet aanwezig zijn.

 

Hieronder vindt je een lijst terug om jouw maaltijden zo gezond mogelijk te maken/houden:

 

Clean 15

Dirty 12

 

·         Avocado

 

·         Aardbeien

·         Zoete mais

·         Spinazie

·         Ananas

·         Boerenkool

·         Erwten

·         Nectarines

·         Ui

·         Appels

·         Papaja

·         Druiven

·         Aubergine

·         Perzik

·         Asperges

·         Kersen

·         Kiwi

·         Peren

·         Kool

·         Tomaten

·         Bloemkool

·         Selderij

·         Meloen

·         Aardappelen

·         Broccoli

·         Hete peper

·         Champignons

·         Honeydew meloen

    

 

 

Desondanks raad ik het je aan om je groenten en fruit telkens te spoelen voor je ze opeet. Hoe doe je dit?

 

1.      Was je eigen handen voor je de groenten of fruit wast

 

2.      Plaats groenten of fruit in spoelbak met koud, gedistilleerd water gedurende 2 a 3 minuten.

 

3.      Voeg er een lepel “baking soda” aan toe

 

4.      Voor groenten/fruit met een dikkere schil, gebruik je een groenteborstel om microben of pesticiden verder te verwijderen

 

5.      Droog je groenten en fruit af voor je ze opeet