· 

Magnesium, nuttig of niet?

 

Wist je dat magnesium gebruikt wordt bij meer dan 300 processen in ons lichaam?

 

Magnesium is een mineraal die belangrijk is voor de vorming van botten en tanden, voor een normale spier- en zenuwfunctie en voor onze stofwisseling. Het zorgt voor de ontspanning van spieren en zenuwen en wordt daarom ook wel  het “antistressmineraal” genoemd.

 

De concentratie van magnesium kan bepaald worden door afname van bloed, maar een normale waarde in het bloed sluit niet uit dat je geen tekort hebt in de cellen. Een tekort aan magnesium gaat vaak gepaard met een tekort aan kalium en calcium in het bloed.

 

Hoe herken jezelf een magnesium tekort?

 

Spieren en zenuwstoornissen vertalen zich in een spierzwakte of -krampen, beven, vermoeidheid, prikkelbaarheid, zenuwachtigheid, migraine, depressies of het ontwikkelen van psychoses.

 

Magnesium wordt opgenomen of ingezet aan het einde van de dunne darm en de opname uit voedsel varieert tussen de 20 tot 60 %. De ADH (aanbeloven dagelijkse hoeveelheid) is bij vrouwen 300 milligram en bij mannen 350 milligram.

 

Moet ik dan magnesium extra toevoegen?

 

Velen beweren dat een extra opname van magnesium niet nodig is daar we dit voldoende uit onze voeding halen. Echter meldt het WMO dat 20 % van de West-Europese bevolking de ADH niet haalt. Volgens onderzoekers in de Verenigde Staten krijgt ruim 60 % van de bevolking te weinig magnesium.

 

Ongezond eten is de basis van het probleem daar ons voedingspatroon bestaat uit geraffineerde koolhydraten, suikerrijke producten en weinig groente.

 

Tevens staan we heden de dag meer onder stress waardoor we het mineraal groter gaan aanspreken. Dat geldt ook voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten.

 

Je kan magnesium aanvullen door meer groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren producten, zwarte chocolade en noten (amandelen en pinda’s) te eten. Echter is de hoeveelheid magnesium in onze voeding de voorbije 30 jaar maar met liefst 50 % gedaald. Hierdoor kan je een specifiek magnesium supplement inzetten, zoals:

 

·         Magnesium glyconaat (verminderd cortisol en verhoogd het detox effect van het lichaam)

 

·         Magnesium citraat (opkrikken van energieniveau)

 

·         Magnesium malate (verlaagt aluminium in het lichaam – verhoogd energieniveau)

 

·         Magnesium aspartaat (verbeteren van spiercontracties)

 

·         Magnesium tauraat (verhoogd de neurotransmitter GABA)

 

·         Magnesium bisglycinaat (verkramping van de spieren)

 

Als je diarree ervaart bij het nemen van dergelijk supplement kan dit duiden dat de magnesium niet opgenomen wordt. Dit komt mede doordat het mineraal water naar de dikke darm trekt en vervolgens onze darmen verlaat met (on)verwerkt voedsel.